Meschter

Located in NW Portland hills, the Meschter Residence is a remodel and expansion of a mid-century modern residence. The new home is nestled in a lush Pacific Northwest wooded landscape and a secluded courtyard, connecting with the pine forest. The home is positioned to capture spectacular views of the hills and beyond to the west.

Inspired by Kandinsky’s abstract artwork, the residence is a collage of spaces made for a growing family. The three wings of the timber-framed house on the ground level create circulation along the landscaped courtyard, garden, and pool. 

Within the original wing, the kitchen is expanded and relocated closer to the main entrance with an addition of an open dining room. The adjacent wing is a casual living area and office space with views of the horizon and pool. 

The third sleeping wing addition includes three ground floor garden-access bedrooms and one elevated second level master suite. A new transparent staircase was designed as a key focal element of the new wing, leading to the master suite. The pool addition further expands the house to create an outdoor living room and a second kitchen counter for entertaining.

Client: Private Residence

Location: Portland, Oregon

Completion Date: 2012

Size: 4,582 sq ft.